Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η Microsoft εξαγόρασε το τμήμα κινητών της NOKIA!



ΣΥΜΦΩΝΙΑ 5,44 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...
Συμφωνία που είχε συζητηθεί αρκετά, αλλά ουδείς περίμενε ότι θα είχε κλείσει αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζεται η εξαγορά από τη Microsoft του τομέα συσκευών της Nokia έναντι του ποσού των 5,44 δισ. ευρώ.
Nokia και Microsoft συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια πολύ στενά με τον Φινλανδό κατασκευαστή να έχει επιλέξει τα Windows Phone ως την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιεί για τα smartphones. Όμως, η μέχρι τώρα συνεργασία ναι μεν έχει θετικά αποτελέσματα αλλά δεν έχει πετύχει να καθιερώσει τα Windows Phone ως έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές των Apple iOS και Google Android. Επιπλέον, η Nokia έχει μείνει αρκετά πίσω από τις Samsung και Apple όσον αφορά στα smartphones και η διαφορά πρέπει να καλυφθεί.
Η εξαγορά απαιτεί την έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών όπως και των ρυθμιστικών αρχών αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2014. Ως τότε, καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου στη Nokia θα ασκεί ο νυν πρόεδρος Ρίστο Σιλασμάα, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Στέφεν Έλοπ να είναι επικεφαλής του τομέα συσκευών. Ο κ. Έλοπ αναμένεται να «μετακομίσει» στη Microsoft μαζί με 32.000 εργαζόμενους στον τομέα συσκευών της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία συνολικά απασχολεί 56.000 εργαζόμενους.
Το πιθανότερο είναι η Microsoft να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Nokia, το οποίο είναι πάρα πολύ ισχυρό και γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα. Ερωτηματικό αποτελεί πάντως αν η Microsoft σκοπεύει να διατηρήσει το κομμάτι των «κλασικών» κινητών τηλεφώνων (feature phones), τα οποία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των πωλήσεων αλλά μικρό ποσοστό των κερδών. Το ενδεχόμενο πώλησης σε Ασιάτη κατασκευαστή δεν φαντάζει διόλου απίθανο.
Ο τομέας κινητών τηλεφώνων είχε έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος αλλά παρουσίαζε ζημιές καθώς η Nokia είναι μεν ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων, αλλά έχει μείνει εκτός πεντάδας στα smartphones που αποτελούν και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων.
Η κίνηση της Microsoft χαρακτηρίζεται ως μία προσπάθεια της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της και τις συνέργιες προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών από τις συσκευές μεWindows Phone ώστε να καταφέρει να αυξήσει ταχύτερα το μερίδιο αγοράς του λειτουργικού συστήματος της για φορητές συσκευές. Η κίνηση αυτή είναι κλειδί στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Google, η οποία με το Androidκαι τα tablets έχει αρχίσει να παίρνει κομμάτια της αγοράς που μέχρι τώρα κάλυπταν φθηνά laptops με Windows.
Για τη Nokia, η επόμενη ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περίπου 32 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Γιόρμα Όλιλα να δώσει έμφαση η φινλανδική εταιρεία στα κινητά, τώρα σταματά να ασχολείται με αυτά. Μάλιστα, η πρόσφατη ολοκλήρωση της απόκτησης του 50% της Siemens στην NSN φαίνεται πως ήταν αυτό που ανέμενε η διοίκηση της Nokia για να προχωρήσει στην πώληση του τομέα συσκευών στη Microsoft.
Τώρα, η Nokia θα επικεντρωθεί στο κομμάτι του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, το οποίο είναι λειτουργικά κερδοφόρο, ενώ θα διαθέτει και αρκετό ρευστό στο ταμείο προκειμένου να προχωρήσει σε κινήσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει τη θέση της.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου